Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xameleón: Zmrzlina meniaca farbu!

Xameleón: Zmrzlina meniaca farbu!
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
29. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V horúcich letných mesiacoch dobre padne schladiť sa ľadovou zmrzlinou - a ak je o niečo zaujímavejšia, ako ostatné, potom si určite ukradne kúsok pozornosti. Zo Španielska pochádza taká, ktorá mení farbu v momentoch, keď oblížete.

Fosforeskujúcu zmrzlinu sme tu už mali, a tak je čas na niečo iné. 37-ročný španielsky fyzik a elektroinžinier so zmyslom pre varenie – to sú skutočne veľmi neobvyklé kombinácie. Manuel Linares je však okrem toho ešte niečím iným – je špecialistom na zmrzlinu. Do jeho posledného kúska vložil všetky vedomosti zo spomínaných oblastí, v ktorých je evidentne ako doma. Prináša totiž zmrzlinu, ktorá mení farbu v momentoch, ako ju lížete. Čarovná formulka na výrobu tejto meniacej sa dobroty je, samozrejme, tajná, no Manuel tvrdí, že všetky ingrediencie sú prírodné. Nazýva ju Xameleón. Zmrzlina mení farbu vďaka chemickým vlastnostiam. Manuel vraví: „Každé jedlo môže zmeniť farbu v závislosti na teplote a oxidácii“.

španielska zmrzlina

Zmrzlinu sme nemali možnosť v redakcii ochutnať, a tak sa musíme spoľahnúť na chuťové bunky druhých. Tí, ktorí mali to šťastie, tvrdia, že chutí ako mix ovocia. Jej farba je bledšia modrá pred podávaním. Naservírujú vám ju však s pridaním spreja, ktorý Manuel nazýva „elixír lásky“ a vtedy sa zmrzlina začne meniť na tmavšiu počas 10-+5 sekúnd. Keď ju oblížete, mení farbu tak, ako je to vidno na obrázku.

Manuel plánuje ešte vyrobiť ultrafialovú zmrzlinu pre nočné kluby.