Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Recyklátor Will.i.am

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
7. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Coca Cola, 3D Systems, Will.i.am a recyklácia - to nie je len komerčná kombinácia, ale predovšetkým ekologicky zameraný projekt. Spoločnosť 3D Systems je výrobca 3D tlačiarní, ktoré využívajú na svoj chod prázdne PET fľašky od Coly. A známy Will.i.am je kreatívnym riaditeľom tejto spoločnosti.

V súvislosti s Coca Colou sme už písali o viacerých recyklačných projektoch. Je to skrátka obľúbený nápoj po celom svete a, povedzme to úprimne, prázdnych fliaš sa všade nájde dosť... Okrem herného automatu s „platbou“ v podobe prázdnych fliaš, ale aj chladiaceho systému, ktorý využíva paradoxne slnečné lúče, je tu však ďalšia novinka. Volá sa Ekocycle Cube 3D Printer a ide o 3D tlačiareň z dielne 3D Systems. Zaujímavosťou je však náplň, ktorá sa v tejto tlačiarni využíva. Sú to totiž prázdne fľašky z Coca Coly.

Dobre, aby som príliš nezveličovala – nefunguje to tak, že vhodíte sem prázdnu fľašku, ktorá sa zomelie a vytlačí vám, čo si zmyslíte. Náplne do tejto tlačiarne si musíte kúpiť a neobsahujú len PET fľaše, ale aj iné ingrediencie. Napriek tomu sú v jednom „toneri“ asi 3 Colové fľaše a dá sa to považovať za prinajmenšom - ušľachtilé.

Z tejto 3D tlačiarne vzídu potom rôzne veci podľa vašich predstáv. Vyrobíte si náramky, plastové doplnky do domácnosti, vázy, môžete vytlačiť deťom hračky a podobne. Musia mať však rozmery maximálne 15 cm x 15 cm x 15 cm – čo je maximálna kapacita tlačiarne. Jej precíznosť siaha do hrúbky vrstvy 70 mikrónov.

Mimochodom, muž vo videu, nápadne podobajúci sa na Will.i.am – skutočne Will.i.am je. Tenje totiž kreatívnym riaditeľom spoločnosti 3D Systems.