Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SONY: Vodeodolný dovolenkový set

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
30. 6. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Blíži sa leto, čas dovoleniek a či sa už chystáte do zahraničia, alebo zostávate doma na Slovensku, určite si väčšina z vás nenechá ujsť kontakt s vodou. Nič nie je v horúčavách lepšie ako takéto osvieženie, no na rozdiel od nás, elektronika sa s vodou veľmi nekamaráti. A tak sa môžu prihodiť situácie, pri ktorých stačí malá nepozornosť a – váš milovaný smartfón, či tablet je vo vode. Našťastie, sú výrobcovia, ktorí myslia na pohodlie v každej situácii a tak si dnes môžeme predstaviť jeden vode a prachu odolný dovolenkový elektronický set.

Len tak ležať vo vani alebo na nafukovačke v mori a surfovať na webe, či pozerať film na tablete. Pekná predstava, ktorú však dokáže splniť len zariadenie, ktoré je na odolnosť voči vode prispôsobené. SONY Tablet Z2, s viac ako 10 palcovým displejom, si to dovoliť môže, keďže je vybavený štandardom IP55 a IP58. I keď nie je určený na potápanie, dokáže si zachovať chladnú hlavu, keď sa aj do vody, nešťastnou náhodou, dostane. Tekutine si trúfa odolať minimálne pol hodinu v hĺbke jeden meter.

A ani piesok nie je pre tablet nebezpečný. Zariadenie je predsa aj prachu odolné. Možno by som povedal, že hlbšie v piesku je niekedy menšia teplota ako na povrchu. Ale keď ho zahrabete, aby ste ho ochránili pred silnými teplotami Slnka, tak si musíte dobre pamätať, kde to miesto bolo. Samozrejme, pre jeho odolnosť treba myslieť na to, že všetky konektory musia byť uzatvorené jeho integrovanými gumenými tesneniami. No, ale dovolenka, to sú aj zážitky, ktoré chceme zaznamenať, alebo sa s nimi okamžite podeliť s blízkymi.

„Má fotoaparát s rozlíšením 8 mpx a nechýba mu ani predná kamera napríklad na videohovory cez Skype či Hangouts. Fotografie, ale aj videá si potom môžete prezerať na Full HD displej, ktorý má v sebe foto a video technológie z televízorov SONY Bravia,“ hovorí Milan Dzilský zo Sony Mobile. Vylepšené sú aj bezdrôtové technológie, a tak si k štandardom ako je GPS, WiFi či Bluetooth, môžete dopriať aj LTE a tiež NFC. Tablet je pritom zrejme najtenším vode a prachu odolným tabletom na svete. Jeho hrúbka je totiž len 6 celých 4 desatiny milimetra.

Akoby menším vydaním tabletu je rovnako vode a prachu odolný smartfón Sony Xperia Z2. Uhlopriečka veľkosti 5,2 palca má rovnako full HD rozlíšenie a nechýba ani podpora farieb v podobe technológií z televízorov, teda X-Reality a Triluminos. „Veľmi zaujímavý je v tomto smartfóne fotoaparát. Nielen, že má rozlíšenie viac ako 20 mpx, ale dokonca dokáže nahrávať video v rozlíšení až 4K s 30timi snímkami za sekundu,“ vraví Milan Dzilský. Operačným systémom je Android KitKat a ani tu nechýba modul LTE či NFC. „Práve pomocou tejto NFC komunikácie, skratka ktorá by sa dala jednoducho preložiť ako komunikácia v blízkom poli, sa dá, aj k smartfónu či tabletu, pripojiť doplnkové príslušenstvo, ako napríklad SmartBand náramok Sony, alebo bezdrôtové slúchadlá.“

Tak takéto stereo slúchadlá dokážu naozaj oslobodiť od zbytočných visiacich káblov, ktoré je určite radosť rozpletať. Prinášajú dokonca zvuk v HD kvalite. Keďže sú však bezdrôtové, potrebujú nabíjať, no nie zase až tak často. Batéria zvládne celodennú záťaž. A tak môže byť počúvanie hudby na pláži celkom pohodlné. Alebo teda aj pri raňajšom behu, či pri bicyklovaní, keďže vám nijaké káble zavadzať nebudú. Slúchadlá sa dobíjajú cez mikro USB konektor, ktorý obsahujú. Zaujímavosťou je, že ich môžete pomocou Bluetooth pripojiť až k dvom zariadeniam naraz. Môžete tak pozerať film na tablete a na prichádzajúci hovor zo smartfónu vás upozornia slúchadlá pomocou diskrétneho vibrovania.

Ďalšie zaujímavé slúchadlá nájdete už priamo v balení pri Z 2jke. Oproti bežným sú iné v tom, že ich jack konektor má o niečo viac kontaktov. „Slúchadlá v spojení so smartfónom Z2 dokážu spustiť technológiu Digital Noise Canceling. Kým iné slúchadlá s touto technológiou musia mať v sebe batériu, treba ich nabíjať a sú väčšie, my sme gro presunuli do smartfónu. Smartfón dostáva cez mikrofóny v slúchadlách zvuk okolia a odfiltruje ho.“

Mnohí si ani na dovolenke neodpustia športové aktivity. Nakoniec v zdravom tele, zdravý duch. Ale dobré je, keď viete čo vám ten duch v tele robí. No a práve na to dopĺňame náš elektronický dovolenkový balíček aj o SmartBand, teda o inteligentný náramok, ktorý treba spárovať so smartfónom. Potom už zaznamenáva vašu dennú aktivitu a povie vám nielen to, koľko ste prešli kilometrov, ale aj to, či ste išli na bicykli, o koľkej ste spravili fotografiu, alebo počúvali hudbu. Jednoducho vaša osobná asistentka. Všetko sa zaznamenáva v aplikácii LifeLog, ktorá musí byť nainštalovaná najlepšie v smartfóne. Spárovanie je pritom možné cez Bluetooth ale aj cez NFC. Takto máte potom priamo v mobile zachytený priebeh celého dňa. V noci zase náramok monitoruje kvalitu vášho spánku a pri prichádzajúcom hovore vás diskrétne, jemným vibrovaním, na telefonát upozorní.

„A do, na prvý pohľad jednoduchého náramku, sa nám podarilo vložiť ešte ďalšiu zaujímavú funkciu. Aby ste pri počúvaní hudby nemuseli vyťahovať smartfón, stačí stlačiť tlačidlo a ťuknúť po náramku. Pieseň sa buď posunie, alebo zastaví.“ Tento náramok patrí do našej dovolenkovej sady aj kvôli istej vodeodolnosti. A tak dokáže robiť vášmu smartfónu, či aj tabletu, partnera do každého počasia i prostredia.