Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čínsky domáci univerzálny humanoid beží rýchlosťou 6 km/h

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínske Inovačné centrum humanoidných robotov v Pekingu predstavilo elektricky poháňaného univerzálneho humanoidného robota s názvom Tiangong. Ten je údajne schopný stabilne bežať rýchlosťou 6 km / h a zároveň je schopný zdolávať svahy a schody v „slepých podmienkach“.

Inovačné centrum pre humanoidné roboty v Pekingu bolo založené v novembri minulého roka ako „prvé inovačné centrum humanoidných robotov na úrovni provincie v Číne“ a je súčasťou nového technologického centra, ktoré je domovom viac ako stovky robotických spoločností. Tie sa spojili a vytvorili kompletný priemyselný reťazec pre kľúčové komponenty, vývoj aplikácií a kompletné zostavy robotov.

Centrum je spoločným podnikom spoločností Beijing Yizhuang Investment Holdings Limited, UBTech Robotics, Xiaomi a Beijing Jingcheng Machinery Electric. Jeho cieľom je „uskutočniť päť kľúčových úloh, vrátane vývoja prototypov univerzálnych humanoidných robotov a univerzálnych veľkých modelov humanoidných robotov“.

Humanoidný robot s otvoreným kódom Tiangong je označovaný za „prvého humanoidného robota plnej veľkosti na svete, ktorý je schopný bežať výlučne na elektrický pohon“, hoci sa zdá, že sú tu aj iní konkurenti, vrátane humanoida Unitree H1 a novozrodeného Atlasa.

Univerzálny humanoidný robot Tiangong.

Podobne ako H1-tka, aj tomuto univerzálnemu humanoidu v tomto štádiu vývoja chýbajú ľudské ruky, ale uvádza sa, že je schopný behať stabilnou rýchlosťou 6 km / h. Je to možné vďaka niečomu, čo sa nazýva ako „Imitačné učenie prediktívneho posilnenia založeného na stavu pamäti“ (State Memory-based Predictive Reinforcement Imitation Learning). Tiangong sa tak dokáže vydať aj na svahy a schody bez toho, aby sa spoliehal na svoje 3D zrakové senzory, pričom si prispôsobuje chôdzu za pochodu. Robot je vybavený aj šesťosovými snímačmi sily pre presnú spätnú väzbu sily.

Humanoid Tiangong meria na výšku 1,63 metra a váži 43 kilogramov. Poháňa ho 48 V / 15 Ah batéria, jeho ramená majú tri stupne voľnosti a kĺby nôh až šesť stupňov voľnosti. Je pritom vybavený pokročilými inerciálnymi meracími jednotkami a obsahuje aj zabudované bezdrôtové pripojenie Wi-Fi.

Čo sa týka spracovateľských mozgov, vývojári sa chvália, že sú schopné vykonať 550 biliónov operácií za sekundu. Ostatné detaily sú v súčasnosti vágne. „Otvorený zdroj a kompatibilná škálovateľnosť“ by však mohla viesť k tomu, že Tiangong sa uplatní nielen v priemyselných aplikáciách, no mohol by nastúpiť do služby aj ako domáci robot alebo ako výskumný nástroj.